En bauta i norsk BDSM-historie er borte

Begravelsen til Svein Skeid

På grunn av Covid-19 blir det grense på 50 inviterte gjester på selve seremonien men den blir streamet direkte her.

 

Den begynner kl.11:30 tirsdag 29.desember på Østre gravlund, store kapell, Tvetenveien 7, 0661, Oslo.


En bauta i norsk BDSM-historie er borte
Det er med tungt hjerte at vi meddeler at Svein Skeid er død. Svein døde av hjerteinfarkt 13 desember. Han ble 70 år. Svein har kjempet for BDSM-ere og fetisjister siden han sto frem som åpen lærhomse i 1972

 

Svein Skeid jobbet utrettelig mot diskriminering og urettferdighet, og er uten tvil den som vi opplever har gjort mest politisk for BDSM-ere i Norge. Han engasjerte seg i den britiske Spannersaken fra 1978, hvor menn som hadde BDSM-sex med menn, ble fengslet på lite grunnlag. Engasjementet til Svein utartet seg, og han etablere Diagnoseutvalget ReviseF65 i 1994 for å fjerne diagnosene tilknytt BDSM og fetisj i WHO sin diagnosemanual. Etter over 15 år med intervju, TV-opptredener, og brev til Verdens Helseorganisasjon ble diagnosen endelig fjernet i Norge 01.02.2010 og internasjonalt 18.06.2018. Svein har fortsatt arbeidet med å jobbe for et diskrimineringsvern for BDSM-ere, levekårsundersøkelser, oppdatere oppslagsverk/lærebøker, samt prosjektet hans rundt fokus på homo-historie gjennom homohistoriske byvandringer og skeivt arkiv. 

 

En bauta i norsk BDSM-historie er borte. De av oss som har hatt gleden av å kjent Svein, vil savne ham dypt. For han har vært en ledestjerne, støtte og mentor for mange i BDSM-miljøene. Men han har også vært et gjennomgående godt menneske, som har tatt utallige kamper for andre. Verden trenger flere som Svein Skeid. 

Med varm hilsen SMil Norge 

 

- Svein Skeid Kronologisk 

- Revise65: Second Report to the World Health Organization

- Bilde fra: Intervju med Svein Skeid i Scandinavian Leather Men