Hva er sadomasochisme?

*Det finnes mange rare ord og utrykk innen Sadomasochisme, her finner du en oversikt over dem*

En seksuell legning som innebærer tiltrekning av dominans og/eller underkastelse. I dette ligger det muligheter for en mengde variasjoner, som spenner fra lett ris på rumpa, binding og kommandering til "sterkere" sex-leker. Grensene settes av den enkelte.

Vi føler at det er viktig å understreke samspillet mellom sadist og masochist. Derfor bruker vi begrepet sadomasochisme mest mulig, kontra begrepene sadisme og masochisme isolert hver for seg. I sadomasochismen nyter sadisten - den bestemmende part - å utsette en utvalgt person for diverse handlinger, diverse former for stimulans, men fordrer at den aktuelle partneren har reell glede av å oppleve dette. Likeledes vil en masochist ha lite glede av å bli lekt med av en person som egentlig ikke liker å gjøre det han/hun gjør med vedkommende.

Noen velger å bruke begrepet dominans/underkastelse i stedet for sadomasochisme, noen foretrekker samlebegrepet BDSM (oppramsingsforkortelse som inneholder Bondage, Dicipline, Dominance/Submission, SadoMasochism). Uansett er det her snakk om erotisk lek, evt. et spill, basert på konsensus - samtykke - fra begge/alle involverte parter. Hvor langt man vil involvere seg i dette, er opp til hver enkelt. For noen føles det til og med feil å kalle det en lek. For noen av oss foregår leken også på et plan hvor sex ikke er involvert. Ingen kan "bestemme" hva som er rett SM for deg, det kan bare du selv. Det eneste vi ser ut til å være enige om, er viktigheten av opprinnelig frivillighet (selv om det kan være en form for tvang med i "spillet"), respekt for hverandres grenser, preferanser og personlighet, og en grunnleggende, sterk og voksende tillit partnerne imellom.

TANKER OM SM-PARTENE

Det finnes mange feilaktige oppfatninger om hvordan SM'ere er. Sannheten er at den dominerende og den underdanige rollen er godt fordelt på både kvinner og menn. Noen foretrekker alltid å inneha den dominante rollen, andre føler at det er den underdanige rollen som passer dem best. Man kan være begge deler, variere rollene etter forholdene, eller skifte "side" over tid. SM har ingenting med destruktive personlige trekk å gjøre; tvert imot kan SM være meget oppbyggende og åpne dørene til en egen dimensjon å utforske mennesker imellom.

Noen velger å kalle den Dominante for Sadist, forkortet til S, og den underdanige for masochist, forkortet til m. Vi bruker til og med stor forbokstav på Sadisten/den Dominante for å "vise" hvor vedkommende står. S'en ønsker å dominere hva det seksuelle angår, mens M'en ofte ønsker å være fratatt initiativet. Derav begrepene "aktiv og passiv", "giver og mottaker". Begrepet Dominant blir ofte forkortet til Dom, mens begrepet for underdanig ofte blir erstattet med kortversjonen av det engelske ordet "submissive", altså sub.

Noen hevder at mennesket har behov for en maktutjevning i livet sitt, og at man derfor ofte ser at de mennene som har lederroller i det daglige liv (f.eks. i jobbsammenheng) ofte er å finne i sub-rollen i sexlivet, og at de kvinnene man finner nederst på rangstigen i yrkessammenheng, storkoser seg i rollen som Domina i privatlivet. Dette stemmer trolig akkurat like godt som at SM-preferanser skyldes traumatiske opplevelser i barndommen. Noen hevder at SM er noe som utøves av lakk- og lær-kledde mennesker i skumle dungeons, og at "den som slår" er en person som har vært utsatt for trakasserende opplevelser som han/hun trenger å ta igjen for. Andre har fått det for seg at SM'ere er satanister og svartkledde, depressive mennesker som bryter hverandre ned mentalt.

Uansett hvilken teori du måtte ha om SM og SM'ere, så vil du nesten garantert finne en eller flere personer som kan bekrefte teorien din. Men hvis du våger å lete uten skylapper på deg, vil du også finne minst like mange som kan avkrefte den. Du finner utøvere av SM i alle mulige sosiale lag av befolkningen; i alle yrkesgrupper, i de fleste aldersgrupper, blant begge kjønn og blant heterofile, homofile/lesbiske og bifile. Blant rikinger, studenter, rusmisbrukere, ny-hippier, kristne, alle. Noen har SM bare som et lite krydder i sex-livet, og synes kanskje at deres SM-interesse er av for personlig og privat karakter til at andre har noe med det; de nøler til og med med å kalle seg for SM'ere. For andre dreier SM seg om elementer som inngår i deres sosiale omgang med nære venner - for atter andre blir det en livsstil av det hele. Ingen av oss fortjener å bli kalt "wannabes", "uekte SM'ere", "useriøse" eller annet nedsettende. Vi er forskjellige! Likevel har vi noen felles interesser, hvor vi garantert har mye å lære av hverandre.

 

ULIKE FORMER FOR SM
 • Dominans/underkastelse.
  Dette er selve essensen i SM følelsene. Mange SM'ere spiller rollespill som bringer inn forskjellige former for kommandering, belønning/straff, respekt og ydmykhet. En god porsjon med humor hører gjerne med i SM-leken. Noen SM'ere vil ikke se på det som rollespill eller lek, det virker for "useriøst" i forhold til hva de selv føler at de gjør.

 • Binding/Bondage
  Dette er en av de mest utbredte former for SM. Bondage kan oversettes til "fangenskap", og spenner i fra myke silkesjerf i sengen til lenker og bur. Eller noe så enkelt som å bare bli holdt fast. Tau, håndjern, mansjetter og kroker, lærreimer, bagasjestropper, tape og plastfolie er bare noe av det som kan brukes.

 • Ris på rumpa/Spanking
  Dette er også nokså utbredt, i ulike grader. Noen foretrekker å bruke hånden til å klapse på rumpa med, andre nyter å variere mellom ulike redskaper som bjørkeris, paddle, ulike katter/pisker, spanskrør m.m. Det er også stor forskjell på hvor hardt man vil ha det, det er viktig å kjenne m'ens tålegrenser og respektere dem. Ved rising starter man vanligvis forsiktig (oppvarming). Virkelig sterk smerte tenner nok de færreste på. Så ved spanking er ofte symbolikken, fantasien og følelsen før og etter vel så viktig.

 • Fetisjisme.
  Dette er seksuell tenning på gjenstander, ofte klær. Forskjellige former for fetisjisme har ofte forbindelse med SM. Mange liker sexy tøy, ofte i skinn, lakk eller gummi. Det finnes også mange andre former for fetisjisme. Generelt kan man si at alle gjenstander og materialer har sin egen fetisjisme med eget navn. Noen føler at fetisjisme ikke har noe med SM å gjøre, men begrepene henger sammen på en del punkter, og mange av oss har "ett bein i begge leirer" for å si det slik.


SM OG FØLELSER

En sadomasochist er et menneske med et vanlig følelsesregister. SM'en kommer som et tillegg til "normale" seksuelle følelser. Du lurer kanskje på om kjærligheten til et menneske og SM-praksis kan kombineres? Svaret er ja. Man føler, elsker på samme måte som andre bortsett fra på et punkt: Det er mye mer intenst og lidenskapelig. I et SM-forhold er åpenhet, tillit og respekt første bud. Å få lov til å være dominerende viser at den andre part gir deg så og si grenseløs tillit. Denne tilliten er basert på kunnskap om hverandre, man får vite om hverandres grenser og preferanser, og velger å stole på at grenser respekteres. Du vil innse betydningen av ordet nærhet, intimitet og lidenskap. Du vil også finne en egen verden i menneskesinnet, et helt spesielt landskap, og du vil få være med på den vakre opplevelsen det kan være å utforske dette landskapet hos din partner.

Alle som praktiserer SM bør ha et kodeord som kan stoppe leken. Det er ikke dermed sagt at man skal pushe grensene til kodeordet blir brukt, men det kan være godt å ha i bakhånd. Les mere om kodeord i våre leveregler punkt 9, les dem her...

Blir det rom for spenning når man kjenner den andre parten så godt, spør du kanskje. Svaret er igjen ja. Åpenhet baner vei for at fantasier og leker kan settes ut i praksis, noe som igjen øker nærheten, lidenskapen og ekstasen. Husk bare at også innen SM vil enkelte fantasier avvike noe fra virkeligheten. Å bevare spenningen i parforholdet er uansett noe begge parter må bidra til; man må våge å åpne seg for hverandre og fortelle om sine drømmer, og man må klare å ta godt imot berettelsene og innrømmelsene når de kommer.

Hvis du ser et SM-par sammen, for eksempel på SMil-fest, må du huske på at du kun ser det ytre, det fysiske. Du har ikke tilgang til hodene deres, du kan ikke se den mentale kontakten dem imellom. Man trenger ikke å henge slaven sin opp på et kors og denge ham blå for å kunne si at man har drevet med SM på en SMil-fest! Alt det fysiske man gjør, er egentlig et middel for å oppnå noe mentalt, en psykisk utforskning av hverandre, en gjensidig stimulans både fysisk og psykisk, om jeg kan få ordlegge meg slik.

En slavinne kan ha fått i ordre å gå med vagina-kuler og klitoris-smykke under kjolen en hel fest. Andre vet det ikke, men hun kjenner det hver gang hun beveger seg - og hun kjenner hva det gjør med henne mentalt mens hun har sosial omgang med venner på en fest. Hennes hersker (eller Dom eller Mester eller hva man foretrekker) vet også hva dette gjør med henne, og det igjen gjør noe med ham.

En gutt kan få i ordre å massere føttene til sin Herskerinnes beste venninne. Han vet at han vil få belønning hvis han gjør jobben ordentlig, og derfor legger han sin flid i det. Han vet også at han vil bli straffet dersom han sluntrer unna. Slik sitter de, gjerne under en SMil-fest, uten at det skjer noe mer der og da. Fysisk, i andres øyne, ser det ut som en vennlig gest og kanskje ikke spesielt spennende. Men ingen vet hva som foregår i guttens hode mens han masserer.

Dette var noen små eksempler på hva SM kan være, og hvor viktig følelsene underveis egentlig er. Men følelsene må også tas vare på etter en "SM-seanse". Jeg kan ikke få understreket viktigheten av å være til stede for hverandre etterpå, snakke sammen, kose med hverandre, vise sin kjærlighet på myke måter - akkurat som man ofte gjør etter å ha hatt sex, for eksempel. Noen beskriver denne stunden etterpå som at man setter hverandre sammen igjen mentalt, i stedet for å la hverandre ligge strødd i fjørten biter og måtte pusle seg sammen selv. Dette er SPESIELT viktig hvis noe går litt skeis under seansen; snakk sammen og bli enige om hva som gikk galt, trøst hverandre og vær i stand til å ha et godt forhold i ettertid.

Som før sagt: ingenting er rett eller gal SM. Derfor må du ikke nødvendigvis være hersker eller slave hele tiden, hvis du/dere ikke vil ha et slikt forhold. Noen vil praktisere SM i mange forskjellige sammenhenger, andre begrenser dominansen/underkastelsen til å gjelde i rent seksuelle sammenhenger og som en del av flørten i forholdet. Begge deler er like verdifullt for dem det angår.

I begynnelsen kan det være vanskelig å sette ord på de følelsene du bærer på. Følelsen av å være SM'er kan føre tankene inn på hva som er årsaken. Det er pr. i dag lite seriøs forskning på området, og uansett hvilket svar du måtte føle gjelder for deg, så vil det ikke kunne gjelde for alle dine likesinnede. Så i stedet for å gruble på hvorfor du har blitt som du er, bruk heller energien på å akseptere den du er. Godta din egen seksualitet, gled deg over den, dyrk den og nyt den. Vit at du ikke er alene, det eksisterer foreninger for alle oss som føler som deg. Lyst til å bli med?