Seksuelt overførbare infeksjoner og andre uhumskheter.

Gode grunner til å bruke kondom
Har du hørt noen gi følgende ”gode grunn” til ikke å bruke kondom: ”Jeg feiler ingen ting og det gjør vel ikke du heller”?


SOS=SOI= seksuelt overførbare sykdommer/infeksjoner
 

Først litt om farlige/skadelige seksuelt overførbare infeksjoner: 

HIV:
Hiv er et virus som infiserer vertens immunforsvar og dreper en spesiell type forsvarsceller slik at verten blir dårligere beskyttet mot andre infeksjoner. Man dør ikke av hiv, men av de sykdommer kroppen ikke klarer å bekjempe fordi forsvarscellene er døde. hiv overføres først og fremst med blod, men også sæd og vaginalsekreter inneholder virus. Det er ikke bevist at hiv overføres ved alminnelig sosial kontakt, men smitter ved seksuell omgang og særlig analt samleie siden slimhinnen der tåler mindre enn den vaginale og lettere får småsår. I dag finnes gode medisiner som gir hiv-smittede et lengre liv og et bedre liv, men en tilværelse som hiv-positiv er neppe noen dans på roser. Medisinblandingen gir alvorlige bivirkninger og de smittede må leve med mange fordommer og uvitenhet. Det finnes hiv-smittede blant både homofile og heterofile.

Man kan være smittebærer i mange år, uten å vite det, eller føle seg syk.

Test anbefales enten en gang i året ved mange partnere, eller ved partnerbytte for de seriemonogame.

Hiv kan ikke kureres, bare dempes (hvis man er heldig og tåler medisinblandingen)

 

Hepatitt B og C:

Hepatitt er forårsaket av flere typer virus som gir leverbetennelse. Viruset finnes som type A, B og C (som de viktigste). Hepatitt A smitter lett, men man blir som regel ikke alvorlig og langvarig syk. Hepatitt B/C smitter vanskeligere men gir alvorlig sykdom. Hepatitt B og C smitter ved seksuelt samkvem og det kan ta lang tid før sykdommen viser seg. Man kan altså være smittebærer uten å være syk, i mange år!

Hepatitt betyr betennelse i leveren og det ønsker man seg ikke. Vi har bare en lever og den bør holde hele livet. Den er senter for mange biologiske prosesser, blant annet avgiftning og tillaging av mange hormoner.

Behandles med medikamenter som likner på hiv-medisin, men man er ikke garantert å bli frisk.


Klamydia (Chlamydia trachomatis):

Den vanligste seksuelt overførte sykdommen i Norge. Vi ligger på verdenstoppen i klamydiatilfeller!

Klamydia er en bakterie som trives høyt oppe i de kvinnelige, og langt ”nede” i de mannlige kjønnsorganer. Kan gi sterilitet siden de trives i egglederne hos kvinner hvor det kan bli arrdannelse som tetter veien for egget fra eggstokk til livmor.

En klamydiainfeksjon trenger ikke gi særlig med symptomer og sprer seg derfor veldig lett!

Kan behandles med antibiotika, men kan gjøre skade før den oppdages og behandles!

 

Gonoré (Gonokokker):

En av de mest utbredte sykdommene i verden, men heldigvis har Norge hatt kraftig tilbakegang i løpet av de siste 20 år. Gonokokker kan gi flere forskjellige ”sykdommer” og ikke bare det man forbinder med SOS: Bakteriene trives godt både i rektum, øynene, eggstokkene og halsen, så det holder ikke å innbille seg at munnsex ikke er risikabelt. Man kan få urinveisinfeksjoner, bekkenbetennelse og blodforgiftning. Nyfødte kan bli blinde hvis mor har ubehandlet gonokokkinfeksjon under fødselen og barnet får bakterier i øynene.

Kan behandles med antibiotika, men kan føre til alvorlig sykdom og skade før den oppdages.

 

Syfilis:

Syfilis er utbredt i hele verden og WHO melder om ca. 12 millioner nye tilfeller hvert år. I Norge har sykdommen ikke vært vanlig på ganske mange år, men de siste årene har det dukket opp syfilissmittede med jevne mellomrom. Sykdommen er snikende og ikke enkel å oppdage: Smitte skjer ved direkte kontakt og ved samleie (via bitte små sår i slimhinnen). Ubehandlet har syfilis et varierende forløp og deles i ”tidlig” og ”sen” fase. Tidlig syfilis har alltid et hardt ”sår” som kalles sjanker. Denne er smertefri og tilheler plutselig etter to til seks uker. Sjankeren kan finnes på genitalia, fingre eller andre steder. To til seks uker etter tilheling av såret oppstår i 50 % av tilfellene, andre stadium av sykdommen. Sykdomstegnene og symptomene ved sekundær syfilis kan være så forskjellige at sykdommen har blitt kalt ”den store imitator”. En tredjedel av de smittede vil bli friske av seg selv, hos de resterende 2/3 vil bakteriene ligge latent i år, uten å gi noen symptomer, men en viss andel vil utvikle alvorlig sykdom.

I begynnelsen av infeksjonen vil bakteriene formere seg der smitten skjedde, og gi opphav til det som kalles ”den hårde sjanker”, sjankeren er full av bakterier og på det tidspunkt sjankeren gror vil bakteriene allerede ha spredd seg i hele kroppen og i andre stadium foregår formering i lymfeknuter, ledd, lever, muskler, hud og slimhinner.

Kan behandles med antibiotika, hvis den oppdages og riktig diagnose stilles. Påvises med immunologiske metoder.


Så litt om plagsomme, men ikke farlige, mikrober og virus: 

HPV (Humant papilloma virus):
HPV gir kjønnsvorter/kondylomer og trives på de ytre kjønnsdelene hos kvinner og menn, og aller viktigst så trives den i og rundt livmorhalsen hos kvinner. Selve vortene kommer i to utgaver; en nesten usynlig, flat vortevekst og en opphøyd som synes godt. Grunnen til at HPV er en skummel sak, er at i 99 % av alle tilfeller av livmorhalskreft, finner man gamle HPV-infeksjoner. Man er i dag sikker på at HPV er en medvirkende årsak til livmorhalskreft.

HPV-infeksjoner og celleendringer (forstadier til kreft) kan oppdages ved reglemessige besøk hos lege/gynekolog hvor man tar celleprøver og sender inn til cytologen. Over 80 % av norske kvinner er smittet med en eller flere HPV-varianter!

Kan behandles med mekanisk fjerning av vorter, men viruset er umulig å bli kvitt når det først har satt seg i basalcellene (med mindre man går hardere til verks og fjerner en bit av livmormunnen ved kirurgi).

Det diskuteres om kondomer beskytter siden viruset er så knøttlite at det teoretisk kan vandre gjennom porene på kondomet, men uansett kan det ikke skade å bruke kondom!

 

Herpes simplex:

Herpesviruset gir munnsår, også kalt forkjølelsessår. Det mange ikke vet er at Herpes simplex også trives på øyne og på kjønnsorganene, (kan også infisere fingertupper og neglebånd)  både hos menn og kvinner. Viruset smitter på kryss og tvers, til og fra, munn-genitalier-fingertupper-øyne. Det vanligste er smitte fra lepper til lepper og fra lepper til ytre kjønnsorganer. Ca 70-90 % av befolkningen blir smittet av herpesviruset i løpet av livet, men mange har aldri utbrudd. Herpes ligger latent i kroppen og gir utbrudd når immunforsvaret er opptatt med en forkjølelse, hormonsvigninger eller andre ting.

Det er altså samme viruset som gir kjønnsherpes og munnsår, og det smitter helst ved utbrudd. Utbrudd merkes ved kløe på utbruddstedet, senere svie og til slutt dukker små blemmer opp, som sprekker og danner et sår. Sårene er grodd etter en ukes tid.

Symptomene kan til en viss grad behandles og antallet utbrudd reduseres noe, men kan ikke helbredes. Er ikke ”farlig” men til plage for de smittede.

 

Trichomonas vaginalis:

Trichomonas er et encellet dyr som liker seg godt i/på slimhinnecellene hos mennesket og de spiser helst røde blodlegemer. Kan gi både vaginale infeksjoner og bosette seg i urinrøret. Trichomonas er en parasitt og veldig vanlig. I USA regnes den som den aller mest vanlige seksuelt overførte infeksjon, i Norge tas den ikke helt på alvor og det er viktig å være klar over at også partner må behandles hvis man mistenker Trichomonasinfeksjon. Protozoen trives best i litt mer basisk miljø enn den melkesyrebakteriene foretrekker.

Behandles med antibiotika og påvises enten i mikroskop hos legen eller ved dyrkning i et spesielt vekstmedium beregnet på den lille krabaten.

 

Gardnerella vaginalis:

Hvis melkesyrebakteriene dør eller blir fortrengt, kan Gardnerella overta plassen i vagina.

Gardnerella har flere slemme venner som gjerne kommer på besøk samtidig, for eksempel Mobiluncus som gir ”fiskelukt” på utfloden. Det diskuteres blant fagfolk om Gardnerella er årsak til bakteriell vaginose (kronisk betennelse/infeksjon i skjeden), eller om det er andre bakterier som gir infeksjonen og at Gardnerella ”bare er der”. Faktum er i hvert fall at hos friske kvinner består 95 % av den bakterielle floraen i skjeden av melkesyrebakterier og hos kvinner med bakteriell vaginose består ofte 95 % av bakteriefloraen av Gardnerella.

Bakteriell vaginose skyldes ofte en blandingsinfeksjon og kan være vanskelig å behandle.

 

Soppinfeksjon (Candida albicans):

Candida er den vanligste soppen som trives hos mennesket. Den finnes i små mengder over alt inni og utenpå oss og det er om å gjøre at den ikke får så gode levevilkår at den overtar. Hvis melkesyrebakteriene i vagina dør eller pH endres ut over den lille balansen som gir en sunn flora, er Candida raskt på pletten til å overta plassen og gir kløende, klumpete utflod. Candida kan ved rette forutsetninger skape alvorlige infeksjoner og flytter gjerne inn både i munnen og fordøyelsessystemet ditt, i tillegg til å trives godt nesten over alt på huden. Candida spiser nesten alt, men elsker sukker, så en meget sukkerfylt diett kan bidra til at soppen trives.

Behandles med antisoppmiddel i kapselform eller lokalt med vagitorier/krem i skjeden. Det finnes flere typer soppmiddel reseptfritt på apoteket, men ved kraftige infeksjoner, eller infeksjoner som ikke går over med lokal behandling, bør man oppsøke lege.

 

Skabb:

Skabb forårsakes av midd og smitter ved nærkontakt. Midd er ikke en bakterie, men et lite edderkoppliknende dyr med åtte ben. Skabb gir intens kløe - ikke så rart siden den graver ganger under huden, men det er først og fremst middens avføring som gir den intense kløen. Midden trives på alle steder med tynn hud. Alle i husstanden må behandles og sengetøy/klær må kokvaskes eller henges vekk så midden dør av sult.

 

Flatlus:

Ikke veldig vanlig i Norge lenger, heldigvis. Lus er krepsdyr som drikker blod. Flatlus er spesielt tilpasset et liv i kjønnshår og for eksempel under armene. Lus klør fordi de biter hull i huden og mange reagerer allergisk på det. De er forholdsvis enkle å bli kvitt med remedier fra apoteket og klær kan vaskes på 60oC eller fryses.

 

Endogen smitte:

(det vil si egne bakterier som forviller seg til steder de helst ikke skal være)

Urinvegsinfeksjon er en av de vanligste:

Mange kvinner får urinvegsinfeksjon av samleie. Det kommer av at urinrøret hos kvinner er veldig kort og ligger nærme skjeden. Ved samleie kan bakterier trykkes inn i urinrøret hos kvinnen, og derfra er det kort veg opp til urinblæren. Det er oftest E.coli fra egen tarm, som gir kvinner urinvegsinfeksjoner. E.coli finnes i tarmsystemet vårt og der gjør den ingen skade, men når den forviller seg til andre steder kan den lage store problemer. Derfor skal man aldri bruke samme finger/leketøy i endetarm og andre steder uten å vaske det/den nøye med såpevann. Kvinner anbefales å tisse rett etter samleie for å spyle ut eventuelle mikrober som har forvillet seg opp i urinrøret. Det finnes også egnede medikamenter for å forebygge/behandle stadig tilbakevendende infeksjoner. Snakk med legen hvis du plages mye av urinvegsinfeksjoner.

 

 

 


Dernest litt om hvilke mikrober man ønsker skal trives hos kvinnen:

Melkesyrebakterier:
Opptrer normalt i vaginalsekretet hvor de spiser glykogen (som finnes inni slimhinnecellene) og omdanner dette til melkesyre, som senker pH og gjør at andre, slemme mikrober ikke trives.

Melkesyrebakteriene dør av en rekke antibiotika og endret pH i vagina, derfor er det viktig å passe på at man behandler en eventuell soppinfeksjon ved antibiotikakurer.

pH i vagina bør ligge mellom 3,9 og 4,5 hvilket vil si at hvis man benytter leketøy eller vaginaskyllinger bør disse ikke ha en høyere eller lavere pH.

Før pubertet og etter klimakteriet vil bakteriefloraen og pH i vagina endres og slimhinnene tåler mindre enn hos kvinner i fertil alder.

 

Det er normalt med en liten mengde Candida og Gardnerella i vaginalfloraen og så lenge de er i mindretall gjør de ingen skade.

 

Såpe og  for eksempel svømmehall kan endre pH og forutsetninger i skjeden, det samme kan antibiotikakurer og ubeskyttet samleie. Det finnes flere selvhjelpsremedier på apoteket som skal hjelpe balansen tilbake hvis den har blitt forstyrret. Det gjelder både geleer med glykogen / riktig pH og melkesyrebakterier i kapsler. (Vil du prøve det gamle kjerringrådet med yoghurt i skjeden, så velg for all del en uten sukker.)

 

 

 

Symptomer på at noe er galt:
Klamydia, HIV og Hepatitt B/C gir ofte ikke symptomer; HIV og Hepatitt gir ikke symptomer fra kjønnsorganene i det hele tatt, men utvikler seg til sykdom andre steder i kroppen, ofte over lang tid.
Syfilis kan gi vage symptomer, men begynner som regel med hudforandringer og et lite smertefritt sår på kjønnsorganene eller ved endetarmsåpningen.

Ellers er de viktigste symptomene:
  • Utflod fra skjeden er normalt men endringer i utflodens mengde, lukt eller konsistens kan være tegn på en seksuelt overførbar sykdom eller ubalanse i pH/bakterieflora.
  • Kløe og svie i huden på/ved kjønnsorganene eller endetarmsåpning.
  • Utflod fra urinrøret hos menn er et vanlig tegn på seksuelt overførbar sykdom.
  • Blødning mellom menstruasjonene kan ha mange ulike årsaker, blant annet en seksuelt overførbar sykdom.
  • Sår på eller i nærheten av kjønnsorganene.
  • Ubehag ved samleie. Støtsmerter/inntrengningssmerter under samleie kan hos kvinner være et tegn på at noe ikke stemmer.
  • Svie ved vannlating.
  • Magesmerter som skiller seg ut fra "vanlig mageknip".
  • Smerter i pungenkan være tegn på en seksuelt overførbar sykdom, særlig dersom pungen er hoven og rød.
  • Hovne lymfekjertler i lysken kan også være tegn på at alt ikke er som det bør.
Til slutt:

SOI er ikke bare et kvinneproblem, gutta kan være bærere av en rekke mikrober uten å ane det selv. Kvinner kan også være bærere uten å ane det, derfor er det viktig med reglemessige undersøkelser hos lege, for både hun og han.

Det er også viktig at begge parter blir behandlet når den ene finner ut at h*n har blitt smittet med en SOS, så ikke den andre fortsetter å smitte folk h*n møter på sin vei.

Det kan dessuten ”skje den beste”, mikrober stopper ikke for å sjekke hvilket samfunnslag du tilhører eller om det er første eller femtiende partner.

Ved en eventuell medisinkur er det viktig at man fullfører kuren og ikke stopper når man føler seg bedre.

 

Flere av sykdommene jeg har nevnt smitter ved blodsmitte. Det vil si at leker man med kniver, nåler og andre ting som gjør at den ene blør, så er det lett å bli smittet ved kontakt med blodet. Hepatitt er en av de sykdommene som smitter aller enklest ved kontakt med infisert blod. HIV smitter noe vanskeligere.

 

Her kan du finne mange gode opplysninger hvis du lurer på mer: http://www.lommelegen.no/art/art1384.asp

 

Kilder:

Britta Fossum; Kompendium i gynekologisk cytologi. HiO, Bioingeniørutdanningen 2002.

Miklos Degré m.fl.; medisinsk mikrobiologi, ISBN 8200450562

http://www.lommelegen.no